Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός ΚαρωτίδεςΚαρωτίδες

Υπάρχουν δύο καρωτίδες αρτηρίες στην τραχηλική χώρα - μία σε κάθε πλευρά και η κάθε μία διχάζεται στην έσω και την έξω καρωτίδα . Οι καρωτίδες παρέχουν το απαραίτητο αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο και την κεφαλή. Η καρωτιδική στένωση (διαβάστε περισσότερα) είναι μια συχνή αλλά σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τις καρωτίδες αρτηρίες. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει στένωση ή απόφραξη της καρωτιδικής αρτηρίας με αποτέλεσμα να μειώνεται η αιματική παροχή προς τον εγκέφαλο και να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

στενωση καρωτίδων


Τι είναι η καρωτίδες;


Η δεξιά κοινή καρωτιδική αρτηρία εκφύεται από την ανώνυμο αρτηρία, η οποία είναι ο πρώτος μεγάλος κλάδος της αορτής - της κύριας αρτηρίας του σώματος. Η αριστερή κοινή καρωτίδα είναι ο δεύτερος κύριος κλάδος και εκφύεται απευθείας από την αορτή. Η κοινή καρωτίδα διχάζεται σε δύο κλάδους την έσω και η έξω καρωτίδα αρτηρία. Η έσω καρωτίδα αιματώνει τον εγκέφαλο. Η έξω καρωτίδα δίνει επτά (7) κλάδους που αιματώνουν την κεφαλή το πρόσωπο και τον τράχηλο.
Όλες οι αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων των καρωτιδικών αρτηριών, έχουν τρεις χιτώνες: Τον έσω χιτώνα, ένα λείο εσωτερικό στρώμα που επιτρέπει στο αίμα να ρέει ομαλά. Τον μέσο χιτώνα, μια μυώδης μεσαία στιβάδα που βοηθά στον έλεγχο της διαμέτρου της αρτηρίας. Τον έξω χιτώνα, το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα της αρτηρίας. Το πιο σύνηθες πρόβλημα που σχετίζεται με τις καρωτίδες αρτηρίες είναι η στένωση ή η απόφραξη των καρωτίδων γνωστή ως στένωση καρωτίδων ή καρωτιδική νόσος (διαβάστε περισσότερα).

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός κατάλληλα καταρτισμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν ιατρική συμβουλή.

Copyright © 2021-2022, Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές


Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου