Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός Αγγειοπλαστική Καρωτίδων - Καρωτιδική ΣτένωσηΑγγειοπλαστική Καρωτίδων - Καρωτιδική Στένωση


Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλες αρτηρίες σε κάθε πλευρά του τραχήλου, τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, τον τράχηλο και το πρόσωπο με οξυγονωμένο αίμα. Η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες προκαλεί στένωση του αυλού τους, μια κατάσταση μου ονομάζεται καρωτιδική στένωση (επίσης γνωστή ως νόσος των καρωτιδικών αρτηριών).
Η τοποθέτηση στεντ στον καρωτιδικό διχασμό (αγγειοπλαστική καρωτίδων) είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρωτιδικής στένωσης και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται καθετήρες (λεπτοί κοίλοι σωλήνες) για την τοποθέτηση ενός στεντ (σωλήνας με μεταλλικό πλέγμα) στην προσβεβλημένη αρτηρία, αποκαθιστώντας έτσι τη φυσιολογική ροή του αίματος και προστατεύοντας τον ασθενή από την εμφάνιση ενός πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η αγγειοπλαστική καρωτίδωνείναι μια πιθανή εναλλακτική λύση για ασθενείς για τους οποίους η παραδοσιακή χειρουργική επιλογή, η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή η οποία είναι και μέθοδος εκλογής, μπορεί να μην είναι κατάλληλη.

θεραπεια στενωσης καρωτιδων


Αγγειοπλαστική Καρωτίδων - Διαδικασία

Θα σας χορηγηθεί τοπική ή γενική αναισθησία για τη διαδικασία. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ο αγγειοχειρουργός θα παρακεντήσει μια αρτηρία στη βουβωνική χώρα και θα εισάγει ενδαγγειακά υλικά μέσω των οποίων θα γίνει η τοποθέτηση του στεντ στην έσω καρωτίδα αρτηρία.
Τα ενδαγγειακά υλικά αποσύρονται, ακολουθεί τοπική πίεση με σκοπό την αιμόσταση στο σημείου εισόδου των ενδαγγειακών υλικών στην βουβωνική περιοχή και ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την επόμενη ημέρα με χορήγηση αντιαιμοπεταλιακής αγωγής.
Μετά την επέμβαση αυτή, συνίσταται τακτική αγγειοχειρουργική παρακολούθηση για τον έλεγχο της βατότητας και της καλής λειτουργίας του ενδονάρθηκα που τοποθετήθηκε στην έσω καρωτίδα.

Η αγγειοπλαστική των καρωτίδων μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία εάν ο ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο να υποβληθεί στην κλασική χειρουργική επέμβαση της ενδαρτηρεκτομής.


Αγγειοπλαστική Καρωτίδων - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι της αγγειοπλαστικής των καρωτίδων (carotid stenting) είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και συνήθως προκαλείται από θραύσματα που μετατοπίζονται από την αθηρωματική πλάκα στην εγκεφαλική κυκλοφορία.Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία αγγειοπλαστικής των καρωτίδων και η χειρουργική θεραπεία της ενδαρτηρεκτομής έχει αποδειχθεί ότι έχουν παρόμοια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ωστόσο η αγγειοπλαστική καρωτίδωνσυνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικόυ επεισοδίου διεγχειριτικά, γεγονός το οποίο καθιστά την ενδραρτηρεκτομή θεραπεία εκλογής εφόσον αυτή είναι εφικτή.

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός κατάλληλα καταρτισμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν ιατρική συμβουλή.

Copyright © 2021-2022, Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές


Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου