Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός Σκληροθεραπεία


ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μέθοδος της σκληροθεραπείας ενδείκνυται για την θεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών. Επιπλέον θεωρείται η θεραπεία εκλογής για φλεβικούς κιρσούς και ευρυαγγείες μικρού και μεσαίου μεγέθους.


Η σκληροθεραπεία στηρίζεται στην έγχυση ειδικών ουσιών μέσα στις πάσχουσες φλέβες οι οποίες προκαλούν ρίκνωση της φλέβας και σταδιακή απορρόφησή της από τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Η θεραπεία με σκληροθεραπεία γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους αλλά και για λόγους βελτίωσης και θεραπείας συμπτωμάτων που προέρχονται από την διάταση των φλεβών των κάτω άκρων όπως:

  • το οίδημα το αίσθημα καύσου και βάρους στα κάτω άκρα κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες
  • τις μυϊκές κράμπες κατά τις βραδινές ώρες
  • σε βαρύτερες περιπτώσεις για την θεραπεία φλεβικών ελκών.

Η σκληροθεραπεία αντενδείκνυται σε γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση ή σε θηλασμό.

Σκληροθεραπεία

Για την διενέργεια της σκληροθεραπείας απαιτείται να έχει προηγηθεί σχολαστική λήψη του ιστορικού και αγγειοχειρουργική εξέταση, ώστε να καθοριστεί η ένδειξη ή όχι της σκληροθεραπείας καθώς και ο τρόπος και η έκταση αυτής.
Συνιστάται η αποφυγή εφαρμογής σκευασμάτων περιποίησης καθώς και η χρήση μηχανών αποτρίχωσης μια μέρα πριν την παρέμβαση.
Η σκληροθεραπεία μπορεί διενεργηθεί στον χώρο του ιατρείου χωρίς συστηματική αναισθησία.
Αφού ολοκληρωθεί η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται ελαστική επίδεση των άκρων ή εφαρμογή ελαστικών καλτσών και συνιστάται άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Σημειώνεται επίσης ότι ο χρόνος εφαρμογής της ελαστικής κάλτσας συμπίεσης είναι περίπου δύο εβδομάδες. Κατά την διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο καθώς και η σχολαστική τήρηση κάθε ιατρικής οδηγίας.
Η πλήρης θεραπεία των ευρυαγγειών και των μικρών κιρσών μετά την σκληροθεραπεία επιτυγχάνεται σε τρείς έως έξι εβδομάδες ενώ για αρκετά μεγαλύτερες φλέβες απαιτείται αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μερικές φορές και ανάλογα τον τύπο και την έκταση της φλεβικής ανεπάρκειας απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες σκληροθεραπείας για την οριστική αντιμετώπιση της βλάβης.
Μετά την εφαρμογή της σκληροθεραπείας απαιτείται ιατρική επανεξέταση σε διάστημα 30 ημερών.

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός κατάλληλα καταρτισμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν ιατρική συμβουλή.

Copyright © 2021-2022, Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές


Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου