Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός Ενδαγγειακή Αντιμετώπιση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής



Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής (EVAR)


Τι είναι η ενδαγγειακή θεραπεία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής (EVAR);


Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο στο σώμα και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανά. Ως ανεύρυσμα ορίζεται η εστιακή διάταση μιας αρτηρίας τουλάχιστον άνω του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου του αγγείου. Επομένως οποιαδήποτε αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής πάνω από 3 εκατοστά ορίζεται ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Η EVAR είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ο αγγειοχειρουργός τοποθετεί ένα καλυμμένο στεντ (σωλήνας από μεταλλικό πλέγμα καλυμμένο με ύφασμα) στην περιοχή του ανευρύσματος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στην αορτή. Το στεντ εισάγεται μέσω της μηριαίας του ασθενούς υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Γιατί εκτελείται η ενδαγγειακή θεραπεία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής (EVAR);

Εάν έναανεύρυσμα κοιλιακής αορτήςέχει διάμετρο μικρότερη από 5 εκ., έχει μικρή πιθανότητα να υποστεί ρήξη, γι' αυτό συνιστάται η τακτική παρακολούθηση του ανευρύσματος από αγγειοχειρουργό. Εάν, ωστόσο, ένα ανεύρυσμα είναι μικρότερο από 5 εκατοστά, αλλά αυξάνεται κατά περισσότερο από 1 εκατοστό κάθε χρόνο ή προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη και ευαισθησία, συνίσταται άμεση αποκατάσταση. Εάν το ανεύρυσμά είναι μεγαλύτερο από 5 εκ., θα χρειαστεί αποκατάσταση για την αποτροπή της ρήξης του ανευρύσματος. Η EVAR είναι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή.

Πώς λειτουργεί;

Θα χορηγηθεί ένας συνδυασμός επισκληριδίου ή τοπικής αναισθησίας ή γενικής αναισθησίας για τη διαδικασία. Ο αγγειοχειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή στο πάνω μέρος κάθε ποδιού, ώστε να μπορέσει να εισάγει έναν κοντό σωλήνα (γνωστό ως θηκάρι), ο οποίος επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση στην μηριαία αρτηρία. Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ο αγγειοχειροργός θα εισάγει οδηγούς και καθετήρες (λεπτούς εύκαμπτους σωλήνες). Ένα σκιαγραφικό μέσο (χρωστική ουσία) θα εγχυθεί στην περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία, ώστε να αποκαλυφθεί η ακριβής θέση του ανευρύσματος υπό απεικόνιση.
Ο αγγειοχειρουργός θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια το οδηγό σύρμα για να προωθήσει το στεντ στο ανεύρυσμα. Όταν το στεντ τοποθετηθεί στη σωστή θέση, θα διασταλεί, σφραγίζοντας το ανεύρυσμα, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος στην αορτή. Μετά την επέμβαση, τα ζωτικά σημεία σημεία του ασθενούς θα παρακολουθούνται και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες. Ενθαρρύνεται η μετακίνηση μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος του stent με υπερηχογράφημα για να διασφαλιστεί ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η EVAR συνιστάται ως προληπτική θεραπεία για την αποφυγή ρήξης ανευρύσματος και θανάτου. Η πλειονότητα των ασθενών δεν αντιμετωπίζει άμεσα σημαντικά προβλήματα και η ρήξη του ανευρύσματος αποφεύγεται σε ποσοστό άνω του 99% των ασθενών. Υπάρχουν χαμηλότερα ποσοστά πόνου και σοβαρών επιπλοκών σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση, αλλά οι κύριοι περιορισμοί της EVAR είναι ότι το στεντ μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή του σώματος και ότι το αίμα μπορεί να αρχίσει να συγκεντρώνεται ξανά στο ανεύρυσμα.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τακτική παρακολούθηση, έτσι ώστε εάν προκύψουν προβλήματα να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν ορισμένες σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία, όπως ο θάνατος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ισχαιμία ιστών, η ισχαιμία άκρων και ο τραυματισμός των νεφρών.
Το ποσοστό των σοβαρών επιπλοκών εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από 15% και ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι μικρότερος από 1,5%, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές μικρότερος από τον κίνδυνο θανάτου κατά την ανοικτή χειρουργική επέμβαση (περίπου 4,5%). Ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν στο ιώδιο της χρωστικής που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση, το οποίο μπορεί να επηβαρύνει την νεφρική λειτουργία.

❋ Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός κατάλληλα καταρτισμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν ιατρική συμβουλή.

Copyright © 2021-2024, Χρήστος Ν. Μπακογιάννης, Αγγειοχειρουργός ::: κατασκευή ιστοσελίδαςMy Internet :::

Πληροφορίες ιδιωτικότητας.

Χρήση cookies και συναφών τεχνολογιών για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.

Επιλογές


Διαγραφή

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΛΩΝ

Περισσότερα για Όρους Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου