Ο Αγγειοχειρουργός

Η αγγειοχειρουργική εξελίχθηκε από τη γενική χειρουργική και την καρδιοχειρουργική και περιλαμβάνει τη θεραπεία των παθήσεων όλων των αγγείων του σώματος εξαιρουμένων των στεφανιαίων αγγείων και αυτών του ενδοκρανιακού αγγειακού συστήματος. Κάποιες παθήσεις του αγγειακού συστήματος αντιμετωπίζονται με τεχνικές ανοιχτής και ενδαγγειακής χειρουργικής ενώ άλλες αντιμετωπίζονται με συντηρητική θεραπευτική αγωγή.
Αναλυτικότερα, ο αγγειοχειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει παθήσεις, πολλές από τις οποίες είναι απειλητικές για την ζωή όπως ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, σπλαχνικών και περιφερειακών αγγείων, τη στένωση των καρωτίδων, την περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια, χαρακτηριστικό της οποίας είναι στα πρώτα στάδια η διαλείπουσα χωλότητα, την οξεία ισχαιμία των άκρων, την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, την επιπολής φλεβική θρόμβωσητη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων γνωστή ως κιρσοίτο διαβητικό πόδι και άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.                
 Ο αγγειοχειρουργός βοηθά τους ασθενείς με αγγειακά προβλήματα να κατανοήσουν την πάθησή τους και όλες τις θεραπευτικές επιλογές. Εν ολίγοις, εκτός των χειρουργικών επεμβάσεων που αναλαμβάνει, παρακολουθεί και θεραπεύει αρκετούς ασθενείς που δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Πολλά αγγειακά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με συντηρητική θεραπευτική αγωγή. Όπως είχε αναφέρει ένας αγγειοχειρουργός  “Ξοδεύω το 80 τοις εκατό του χρόνου μου προσπαθώντας να εξηγήσω στους ασθενείς μου πως δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση”.
Ο αγγειοχειρουργός ενδεχομένως να σας παρακολουθεί για δεκαετίες καθώς η αγγειακή νόσος μπορεί να είναι μακροχρόνια πάθηση.  
Εάν είστε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου: καπνιστής, διαβητικός ή/και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία είστε  υποψήφιος για αγγειοχειρουργική εκτίμηση. 

Copyright
Ⓒ 2020 Μπακογιάννης Ν. Χρήστος. All rights reserved.

Αποποίηση
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός κατάλληλα καταρτισμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν ιατρική συμβουλή.