ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια σχετικά συχνή και δυνητικά θανατηφόρος πάθηση. Ως ανεύρυσμα ορίζεται η εστιακή διάταση μιας αρτηρίας τουλάχιστον ανω του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου του αγγείου. Επομένως οποιαδήποτε αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής πάνω από 3 εκατοστά ορίζεται ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Τα περισσότερα ξεκινούν κάτω από τις νεφρικές αρτηρίες και καταλήγουν πάνω από το διχασμό των λαγονίων. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισής του αποτελούν το ανδρικό φύλο , το κάπνισμα,  η ηλικία άνω των 65, η λευκή φυλή, η περιφερική αθηρωσκληρωματική αγγειακή νόσος, η υπέρταση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.  Σπανιότερα αίτια αποτελούν οι λοιμώξεις, οι αρτηριίτιδες, το τραύμα και οι κληρονομικές  διαταραχές του συνδετικού ιστού. Ασθενείς με ανευρύσματα ιγνυακής αρτηρίας συνήθως έχουν και κοιλιακής αορτής σε ποσοστό 25-50%. Σπουδαιότεροι παράγοντες κινδύνου για ρήξη αποτελούν η διάμετρος του ανευρύσματος καθώς και η μέση αρτηριακή πίεση.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ: ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι συνήθως ασυμπτωματικά  και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο, μέχρι να αυξηθούν πολύ σε μέγεθος ή να ραγούν. Ένα ανεύρυσμα που αυξάνεται σε μέγεθος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο, οξύ ή συνεχόμενο άλγος  που εντοπίζεται χαμηλά στην οσφύ, στην κοιλία, στις  λαγόνιες ή βουβωνικές περιοχές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμικά επεισόδια ως κύριο σύμπτωμα χωρίς έκδηλο άλγος, καθώς και εμβολικά φαινόμενα στα δάκτυλα των κάτω άκρων. Άλλα συμπτώματα που οφείλονται σε φαινόμενα πίεσης των πέριξ δομών περιλαμβάνουν  αίσθημα κορεσμού-ναυτίας, εμέτους, φλεβική θρόμβωση και σπάνια συμπτώματα από το ουροποιητικό. Η ψηλαφητή σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα κατά την κλινική εξέταση είναι ουσιαστικά διαγνωστική, αλλά παρουσιάζεται σε λιγότερο από τις μισές των περιπτώσεων.
Πολλοί ασθενείς με ρήξη ανευρύσματος παρουσιάζουν σημεία «σοκ» όπως η ταχυκαρδία, η υπόταση,  η αλλαγή επιπέδου επικοινωνίας, η κυάνωση, η εφίδρωση. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν φυσιολογικά ζωτικά σημεία εξαιτίας της δημιουργίας αιματώματος που περιορίζεται στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Στην περίπτωση που η ρήξη δημιουργήσει επικοινωνία με την κάτω κοίλη φλέβα, ο ασθενής παρουσίαζει ταχυκαρδία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οιδήματα κάτω άκρων, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική ισχαιμία. Τέλος, αν η ρήξη συμβεί στη τέταρτη μοίρα του δωδεκαδακτύλου, προκαλείται σοβαρή αιμορραγία ανωτέρου πεπτικού.  Τουλάχιστον το 65% των ασθενών με ρήξη ανευρύσματος πεθαίνουν λόγω καρδιαγγειακής καταπληξίας προτού φθάσουν στο νοσοκομείο, εξαρτάται βέβαια απο την υγειονομική κάλυψη της περιοχής με ειδικά κέντρα.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ: ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

-Νεφρολιθίαση-κολικός νεφρού-πυελονεφρίτιδα
-Παγρεατίτιδα
-Εκκολπωματίτιδα-σκωληκοειδλιτιδα-εντερική ισχαιμία-ειλεός
-Γαστρίτιδα-πεπτικό έλκος-χολολιθίαση
-Άλλες ενδοκοιλιακές παθήσεις

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Υπερηχογράφημα:  καθιερωμένη απεικονιστική τεχνική χωρίς μεγάλη ευαισθησία στην ρήξη ανευρύσματος.
Αξονική τομογραφία και αξονική αγγειογραφία: Με σχεδόν 100% ευαισθησία, προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι του απλού υπερηχογραφήματος, όπως ο καθορισμός του μεγέθους του ανευρύσματος,  την επέκτασή του άνωθεν των νεφρικών αρτηριών και την εμπλοκή σπλαχνικών αγγείων. Επιπλέον σε αυτή στηρίζεται η επιλογή της θεραπευτικής αποκατάστασης.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η απόφαση για τη χειρουργική θεραπεία ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής βασίζεται στον συνδυασμό του κινδύνου της επέμβασης, του κινδύνου για ρήξη και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη αντιμετωπίζονται σε τακτική βάση, ενώ τα ραγέντα σε επείγουσα. Αναλυτικότερα, σε ασθενείς με μικρού μεγέθους ανευρύσματα, πρέπει να γίνεται προσπάθεια μείωσης της ανάπτυξής του μέσω της διακοπής καπνίσματος και του ελέγχου της υπέρτασης. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, για τα ανευρύσματα με μέγεθος από 3-3,9 εκ συστήνεται παρακολούθηση ανά 3 έτη, για 4-έως 5,4 εκ ανά εξάμηνο. Προτείνεται χειρουργική αποκατάσταση σε τακτικη βάση για ανευρύσματα άνω των 5,5 εκ στους άνδρες και στις γυναίκες > 5 εκ.

Α) Ανοιχτή μέθοδος: άμεση πρόσβαση στην κοιλιακή αορτή μέσα από την κοιλιά.

Β) Ενδαγγειακή μέθοδος: πρόσβαση στον αυλό της κοιλιακής αορτής συνήθως μέσω μικρών τομών στις μηριαίες αρτηρίες και τοποθέτηση ενδομοσχεύματος με στεντ στον αυλό της που επεκτείνεται έως τα λαγόνια αγγεία. Η μέθοδος αυτή προτιμάται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα ανατομικά κριτήρια, ιδιαίτερα σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας για τους οποίους αντενδείκνυται το ανοιχτό χειρουργείο.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ: ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

 • Έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Λοιμώξεις
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Εντερική ισχαιμία ή απόφραξη
 • Αρτηριακή απόφραξη
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Αναπνευστική Ανεπάρκεια
 • Ισχαιμία κάτω άκρων
 • Παλίνδρομη εξπερμάτιση
 • Παραπληγία
 • Θάνατος